In de klantgerichte marketingstrategie schetst een bedrijf welke klanten het wil bedienen en hoe het waarde wil creëren voor deze klanten. Vervolgens ontwikkelt de marketeer een geïntegreerd marketingprogramma om de geplande waarde aan doelklanten te leveren.
1.5.1 Een geïntegreerd marketingprogramma
Het marketingbeleid bestaat in eerste instantie uit de marketingmix: de marketinginstrumenten waarmee het bedrijf zijn marketingstrategie (die vaak op een iets langere termijn georiënteerd is) concreter omzet in middellange- of kortere-termijnbeslissingen, waarop het zelf een directe controle kan uitoefenen.
De belangrijkste marketingmixtools zijn ingedeeld in vier groepen, de vier P’s van marketing: product, prijs, plaats en promotie. Om zijn waardepropositie te vervullen moet een bedrijf een marktaanbod (product) creëren dat een behoefte bevredigt. Het moet beslissen hoeveel het rekent voor het aanbod (prijs) en hoe het dit aanbod bij de doelklant brengt (plaats). Ten slotte moet het communiceren met doelklanten over het aanbod en hen overtuigen van de voordelen (promotie). Het bedrijf moet al deze marketingmixinstrumenten combineren tot een compleet geïntegreerd marketingprogramma om de geplande waarde te communiceren naar en te leveren aan de gekozen doelmarkt (zie figuur 1.5).
Bedenk dat de vier P’s staan voor het perspectief van de aanbieder op de marketinginstrumenten waarmee hij kopers kan beïnvloeden. Vanuit het perspectief van de klant moet elk marketinginstrument hem of haar een benefit of verlaagde sacrifice opleveren. Volgens marketingexperts zouden bedrijven de vier P’s eerder vanuit de klant moeten bekijken dan vanuit de aanbieder.
Figuur 1.5 De marketingmixinstrumenten
De vier P’s kun je dan omzetten (in het Engels) naar de vier C’s: customer needs and wants, cost to the customer, convenience en communication (zie figuur 1.6).9 Met het formuleren van de vier C’s sluit je beter aan bij de effectieve leefwereld in het hoofd van de klant, zoals deze de vier P’s percipieert en evalueert. Een klant koopt geen product, maar een totaalpakket van producten, diensten, informatie, ervaringen enzovoort (zie paragraaf 1.3.1) waarmee hij zijn behoefte wil vervullen. Een klant bekijkt niet alleen de verkoopprijs, maar ook verbruikskosten, onderhoudskosten enzovoort. En hij bekijkt een distributieplaats als een manier om iets op een plaats te kunnen kopen of geleverd te krijgen. Voor hem is ‘‘gemak’’ hierbij vaak belangrijk en met de komst van steeds meer webshops zie je dan‑ ook dat in sommige productcategorieën en bij sommige leeftijdsgroepen online shopping toeneemt. Een bedrijf moet dan ook niet alleen denken in termen van aantal verkooplocaties, maar ook aan de bereikbaarheid en het gemak voor de afnemer, waar die zich ook bevindt. Ook promotie heeft vaak de connotatie dat het te veel vanuit het bedrijf zelf is opgelegd. Steeds vaker klinkt de roep om marketingcommunicatie eerder als tweerichtingsverkeer te zien en de klant er actief bij te betrekken (bijvoorbeeld door middel van online feedback en discussieplatforms).
In het deel ‘‘Tactiek’’ verkennen we het marketingprogramma en de marketingmix uitvoeriger.
Figuur 1.6 De 4 P’s en de 4 C’s
Een goed voorbeeld van het omdenken van de vier P’s zien we bij Tommy Hilfiger. Tommy Hilfiger maakt kleding voor gehandicapte kinderen. Het idee van kleding voor gehandicapte kinderen komt van moeder en modeontwerper Cindy Scheier, wier zoon een spierziekte heeft. De jongen wilde graag een spijkerbroek dragen zoals de andere kinderen uit zijn klas, maar een broek met een rits en knoop is te lastig voor hem. Kleding die geschikt is voor gehandicapten (doelgroep), is vaak vooral functioneel en niet zo modieus (klantwaardepropositie). Cindy zag in het kinderkledingaanbod weinig keuze, dus paste ze de kleding zelf aan.
Ze zocht daar een partner voor en kwam bij Tommy Hilfiger terecht. Hilfiger voerde drie wijzigingen in de kleding door. Geen knopen en ritsen meer, maar een magnetische sluiting. Verder broekspijpen, mouwen en ceintuurs die kunnen worden aangepast voor bijvoorbeeld meer zitcomfort. En de kleding hoeft niet over het hoofd te worden aangetrokken, maar de naden zijn zo aangepast dat een trui bijvoorbeeld als een soort schort kan worden aangetrokken. De kleding die Hilfiger aanpast, komt gewoon uit de kinderkledingcollectie. Het zijn allemaal aanpassingen aan het product, bekeken vanuit de specifieke behoeften van de doelgroep (de C van customer needs and wants). Men hanteert in dit geval ook duidelijk de volgende volgorde: eerst het kiezen van een doelgroep (gehandicapte kinderen), dan het creëren van een aangepaste waardepropositie (in dit geval functioneel en modieus) die leidt tot een aangepaste tactiek (productwijzigingen).
Bronnen:
Tekst overgenomen van TvM online
http://www.marketingonline.nl/nieuws/tommy-hilfiger-komt-met-kleding-voor-gehandicapte-kinderen, aug. 2016
1.5.2 Relatiemanagement
Een marketingmix ontwikkelen met het doel nieuwe klanten aan te trekken is niet voldoende. Naast het aantrekken van nieuwe klanten en het sluiten van transacties (zie paragraaf 1.3.3) is het doel: klanten vasthouden en hun klandizie bij het bedrijf versterken (relatiemarketing dus). Marketeers willen sterke relaties opbouwen door consequent superieure waarde te leveren.
Customer Relationship Management (CRM) is misschien wel het belangrijkste concept in de moderne marketing. Tot voor kort werd CRM beperkter gedefinieerd als het beheren van klantgegevens, dat wil zeggen: uitvoerige informatie over individuele klanten bijhouden en de contactmomenten met de klant zorgvuldig beheren om de loyaliteit te versterken. De laatste tijd krijgt CRM een ruimere betekenis: het totale proces van het opbouwen en onderhouden van rendabele klantrelaties door blijvende superieure waarde voor de klant en klanttevredenheid te genereren. Hiermee zijn alle aspecten van het werven, vasthouden en ontwikkelen van klanten gemoeid.
De bouwstenen van de relatie: waarde voor de klant en klanttevredenheid
De sleutel voor het opbouwen van duurzame relaties is het creëren van superieure waarde voor de klant en klanttevredenheid. Als klanten tevreden zijn, is de kans groter dat ze loyaal zijn aan het bedrijf en er meer besteden.
Het is niet gemakkelijk om klanten aan te trekken en vast te houden. Klanten kunnen vaak kiezen uit een onthutsend groot assortiment producten en diensten. Een klant beoordeelt de productwaarden en kosten van een product vaak niet objectief. Hij koopt bij het bedrijf dat hem de hoogste gepercipieerde waarde voor de klant biedt. Dat is het verschil – in de ogen van de klant – tussen alle voordelen en kosten van een marktaanbod vergeleken met concurrerende aanbiedingen. Waarde voor de klant is dus de (subjectieve) waarde die de klant toekent aan het aanbod van het bedrijf, oftewel het vermogen – in de ogen van de klant – van het product om in de behoeften van de klant te voorzien. Merk op dat de vooropgestelde waardepropositie (vanuit bedrijfsoogpunt) niet noodzakelijk op dezelfde manier door een klant wordt gepercipieerd.
Tesla Motors is een Amerikaanse producent van elektrische auto’s — bekend onder de merknaam Tesla. Tesla’s hoofdkwartier is gevestigd op een bedrijventerrein van Stanford University in Palo Alto (Californië). Het Europese distributiecentrum voor het merk is sinds 2013 in Tilburg gevestigd. Ook is hier een assemblagefabriek, waar de auto’s voor de Europese markt in elkaar worden gezet. Met het Tesla Model 3 is recent een elektrische compacte sedan ontworpen, die volgens experts de waardeperceptie bij consumenten ten aanzien van de elektrische Tesla-auto’s aanzienlijk zal wijzigen. Hij werd gelanceerd op 31 maart 2016, en zal naar verwachting in 2017 in de Verenigde Staten en in 2018 in Europa geleverd worden. De auto heeft een acceleratie van 0 tot 100 km/h in 6 seconden en een actieradius van 350 km. Het model beschikt over een glazen dak en een automatische piloot. Hij gaat ongeveer $ 35.000 kosten, een relatief lage prijs. Daarnaast is het een superveilige auto die vijf sterren haalde op de crashtest. Zo zet Tesla met dit model, met de lage prijs en met oog voor risico’s, dus duidelijk ook in op het verlagen van sacrifices (kosten en risico’s) bij klanten en niet alleen op het uitspelen van benefits (zoals accelaratiesnelheid en actieradius). Na de aankondiging kreeg Tesla al 232.000 bestellingen, wat toch wel aangeeft dat de vooropgestelde waardepropositie ook op een positieve manier wordt gepercipieerd.10
Tesla creëert waarde voor de klant: milieuvriendelijk en toch trendy.
Foto: eye35 stock/Alamy Stock Photo
Naast de gepercipieerde waarde voor de klant is er de retentiewaarde. Dit is de kans dat een klant in een opvolgende periode opnieuw een aankoop doet bij hetzelfde bedrijf en dus loyaal blijft. Klanttevredenheid speelt daarbij een belangrijke rol.11
Klanttevredenheid wordt bepaald door de gepercipieerde prestatie van het product in verhouding tot de verwachtingen van de klant. Als het product minder goed presteert dan verwacht, is de klant ontevreden. Als de prestatie voldoet aan de verwachtingen, is de klant tevreden. Als de prestatie de verwachtingen overtreft, is de klant zeer tevreden of verrukt.
Goede marketeers doen hun uiterste best om klanten tevreden te houden. De meeste onderzoeken wijzen uit dat een grotere klanttevredenheid leidt tot grotere loyaliteit. En dit komt het bedrijfsresultaat ten goede. Slimme bedrijven proberen klanten te verrassen, door alleen te beloven wat ze kunnen leveren, om vervolgens meer te leveren dan ze hadden beloofd. Verraste klanten kopen niet alleen opnieuw, maar vertellen ook anderen over hun goede ervaring met het product.
Voor bedrijven die klanten willen verrassen, zijn uitzonderlijke waarde en service meer dan beleid of individuele maatregelen – het hele bedrijf is van deze houding doordrongen. De gerichtheid op ultieme klanttevredenheid vormt een belangrijk onderdeel van de totale bedrijfscultuur. Zo heeft de telefoniste van Carglass dezelfde klantgerichte houding (door klanten op hun gemak te stellen wanneer zij zich zorgen maken over hun auto, of door aan te bieden de reparatie bij hen thuis te verrichten in plaats van in de werkplaats), als de man van de planningsafdeling, die een avond voor de afspraak een sms stuurt ter bevestiging.
Het klantgerichte bedrijf mikt op een grotere klanttevredenheid dan de concurrent, maar niet per se op maximale klanttevredenheid. Een bedrijf kan de klanttevredenheid altijd vergroten door lagere prijzen of ruimere service te bieden, maar dan zou de winst lager uitvallen. Het doel van marketing is: op rendabele wijze waarde voor de klant genereren. Dit is een precaire balans: de marketeer moet voortdurend meer waarde voor de klant en tevredenheid genereren, maar ook weer niet te veel weggeven.
Klantrelatieniveaus en -instrumenten
Bedrijven kunnen op allerlei niveaus klantrelaties opbouwen, afhankelijk van de aard van de doelmarkt. Het ene uiterste is een zeer basale relatie met veel klanten die weinig winst opleveren. Zo belt of bezoekt Nike niet al zijn klanten om hen persoonlijk te leren kennen. In plaats daarvan bouwt Nike een relatie met hen op door reclame rond het merk, met pr-activiteiten en een website. Het andere uiterste is een volledig partnerschap met enkele grote sleutelklanten, die een hoge marge opleveren. Zo werken vertegenwoordigers en accountmanagers van Nike nauw samen met sportautoriteiten en grote winkelketens als Footlocker. Tussen deze twee uitersten zien we diverse andere niveaus van klantrelaties, afhankelijk van de situatie.
Naast het voortdurend bieden van hoge klantwaarde en klanttevredenheid kunnen marketeers specifieke instrumenten inzetten om een sterkere band met de klanten op te bouwen. Veel bedrijven werken bijvoorbeeld met loyaltyprogramma’s, waarmee zij klanten belonen die vaker of meer kopen. Hoogvliet Supermarkten geeft klanten op de achterkant van hun kassabon spaarzegels mee, waarmee ze elke drie weken kunnen sparen voor gratis producten. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen mensen ‘miles’ sparen die je later weer kunt inwisselen voor vluchten. Veel kledingzaken werken met een klantenkaart, waarmee klanten bij elke aankoop punten sparen, zodat ze na verloop van tijd korting krijgen op een nieuwe aankoop. Ook zijn er bedrijven die een club oprichten voor hun klanten, om ze met elkaar in contact te brengen en door middel van evenementen de band met het merk te versterken, zoals de Harley Davidson Club en de JeepClub.
Eén klantenkaart voor verschillende bedrijven.
Bron: joyn.be
De portefeuille van heel wat mensen puilt uit van de voordeel- en klantenkaarten. De joyn-kaart (voorheen Qustomer-kaart) reduceert veel van deze kaarten tot één handige klantenkaart, die bovendien als app beschikbaar is. De joyn-card kun je inmiddels gebruiken bij een groeiend aantal van meer dan duizend shops, restaurants en andere zaken. Meer dan 70.000 consumenten maken reeds gebruik van de kaart, die vooral groot is in Gent en in Brussel, de thuisbasis van de succesvolle start-up. Ook in de rest van Vlaanderen en in Wallonië timmert de klantenkaart aan de weg en inmiddels is ze ook de grens met Nederland gepasseerd, met zes deelnemende bedrijven in Rotterdam. Het volstaat de joyn-kaart te scannen op de tablet van de deelnemende handelaar. Of je downloadt de gratis app en bewaart je digitale klantenkaart op je smartphone. Zo kan je op elk moment je puntensaldo opvragen en de deelnemende handelaren lokaliseren. Zodra je kaart vol is, heb je recht op een klantenvoordeel. Een bijkomende troef is dat een deelnemende handelaar de beloning voor de klant kan personaliseren door acties te bedenken die het karakter van zijn zaak weerspiegelen.12
Technologieën beïnvloeden de manier waarop mensen met elkaar in contact zijn. Op dit moment veranderen de instrumenten die mensen gebruiken om relaties te onderhouden. Waar dit van oudsher het persoonlijk ontmoeten was, is dit in de loop van de tijd verschoven naar bellen, schrijven, e-mailen en het steeds vaker realtime communiceren via social media met zowel beeld als geluid. Het is de verwachting dat deze ontwikkeling zich voortzet.
De nieuwste ontwikkelingen rond sociale interactie en communicatie worden op de voet gevolgd door de media. Informatie hierover staat op nieuwssites (bijvoorbeeld nu.nl/tech), in dagbladen en (online) tijdschriften en ook op specifieke blogs zoals Marketingfacts, Frankwatching, Insites Consulting Blog (http://www.insites-consulting.com/blog/), www.bloovi.be, www.queromedia.be (magazinesectie), Belgian Social Media Monitor (bvlg.blogspot.be) en http://www.talkingheads.be/nl/blog.
Deze veranderende communicatieomgeving heeft invloed op de wijze waarop bedrijven en merken relaties aangaan met klanten. Door de nieuwe communicatiemiddelen kunnen marketeers klanten beter betrekken bij hun merk, een gevoel van community creëren rondom het merk en het zo een betekenisvol onderdeel laten zijn van klantgesprekken. ‘Deel uitmaken van de gesprekken tussen consumenten is oneindig veel krachtiger dan informatie verschaffen via traditionele reclame’, zegt een marketingexpert. Een ander vult aan: ‘Mensen willen tegenwoordig een stem en een rol in hun merkervaringen. Ze willen cocreatie.’13 Pickwick speelde daarop in door een groep consumenten te betrekken bij de ontwikkeling van het product en de verpakking van de Dutch Tea Blend.14
Maar hoewel nieuwe technologieën marketeers nieuwe mogelijkheden bieden om relaties met klanten aan te gaan, bieden zij ook nieuwe uitdagingen. Ze geven consumenten meer macht en controle. De consumenten van vandaag hebben meer informatie over merken dan ooit en beschikken over een overvloed aan platforms waarop ze meningen over merken ventileren en delen met anderen.
De meeste marketeers vullen hun massamediamarketing aan met een rijke mix van direct-marketingbenaderingen die interactie tussen merk en consument mogelijk maken. De Vlaamse culturele instelling Ancienne Belgique, bijvoorbeeld, organisator van concerten en muzikale evenementen, heeft een community opgericht waarbij leden een profiel kunnen aanmaken. Op basis daarvan krijgen ze tips over voor hen interessante concerten. Ook kunnen zij met andere leden tickets ruilen of carpoolen, en er is een wachtlijst- en waarderingsfunctie.15 Veel merken creëren dialogen met consumenten via hun eigen of bestaande online sociale netwerken; zij plaatsen de laatste advertenties en video’s op sites, lanceren een eigen blog, een online community of de mogelijkheid hun producten te beoordelen met online reviews. Dit alles heeft als doel klanten te betrekken op een persoonlijker en interactiever niveau.
Social media blijven daarvoor een zeer geschikt instrument, zowel op het gebied van webcare als merkbeleving. Twitter is bijvoorbeeld een middel om gesprekken met volgers te starten, reacties van consumenten te onderzoeken en traffic te leiden naar relevante artikelen, websites, wedstrijden, video’s en andere merkactiviteiten. NS volgt discussies en gesprekken op Twitter en reageert snel op individuele problemen of vragen, waarmee het bedrijf goodwill kweekt bij consumenten. HEMA speelt op haar Facebookpagina in op actualiteiten, zoals Kerstmis, Koningsdag, Moederdag enzovoort. Ook betrekt het bedrijf consumenten bij bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld het bedenken van een naam voor de nieuwe HEMA-soesjes of een nieuw broodje voor het restaurant. Maar ook een product recall van waterkokers met een defect werd snel en efficiënt geregeld via Facebook.
De meeste marketeers zijn nog aan het ontdekken hoe zij social media het meest effectief kunnen inzetten. De uitdaging is onopvallende en niet-storende manieren te vinden om relevante merkboodschappen in sociale conversaties van consumenten in te voegen. Alleen het posten van een grappige video, het aanmaken van een netwerkpagina of het opzetten van een blog zijn onvoldoende. Het is de kunst om met eerlijke en oprechte bijdragen de juiste snaar te raken bij de consument. Tegelijk moeten marketeers ook alert zijn: social media worden vaak gebruikt om klachten te delen. Als een bedrijf niet snel en adequaat reageert, kan dit veel reputatieschade veroorzaken, verlies aan marktaandeel en een dalende klantwaarde.
Consumer generated marketing
Een groeiend aandeel in de dialoog met klanten komt voor rekening van consumer generated marketing, waarin consumenten zelf een grotere rol spelen bij het vormgeven van hun eigen merkbeleving en die van anderen. Dit kan door spontane uitwisseling van informatie, ervaringen en meningen tussen consumenten op blogs, websites en andere digitale podia. En in toenemende mate nodigen bedrijven consumenten ook uit om een actievere rol te spelen bij de vormgeving van producten en merkboodschappen. Sommige bedrijven vragen consumenten om nieuwe productideeën, zoals in het voorbeeld van het HEMA-broodje hiervoor.
Passende relaties opbouwen met de juiste klanten
Bedrijven moeten hun klantrelaties zorgvuldig beheren. Ze moeten klanten zien als activa die moeten worden beheerd en waar je het maximale uithaalt. Maar niet alle klanten, zelfs niet alle loyale klanten, vormen een goede investering. Verrassend genoeg zijn sommige loyale klanten onrendabel en kunnen sommige niet-loyale klanten rendabel zijn. Welke klanten moet een bedrijf werven en vasthouden? Je kunt klanten classificeren naar potentiële rentabiliteit en het relatiemanagement daarop afstemmen. In figuur 1.7 worden klanten ingedeeld in vier relatiegroepen, volgens rentabiliteit en verwachte loyaliteit.16 Het belang hiervan werd eerder aangekaart bij paragraaf 1.4.3 waar het ging om de waarde van de klant voor het bedrijf. Maar bij de bespreking hier is het vooral belangrijk om te onderstrepen dat elke groep een andere relatiemanagementbenadering vereist.
Wie surft naar Bol.com krijgt aanbiedingen te zien die aansluiten bij eerder zoekgedrag vanaf dit IP-adres. Zo wil het bedrijf retentie bewerkstelligen alsook het klantaandeel vergroten.
Afbeelding: Bol.com
Klantrelatiegroepen
Vreemdelingen zijn weinig rendabel en naar verwachting weinig loyaal. Het aanbod van het bedrijf past niet goed bij hun behoeften. De relatiemanagementbenadering voor deze klanten is eenvoudig: niet in investeren.
Vlinders zijn rendabel, maar niet loyaal. Het aanbod van het bedrijf sluit goed aan bij hun behoeften. Maar zoals echte vlinders blijven ze maar even voordat ze weer verder fladderen. Een voorbeeld zijn mensen die uit zijn op de hoogste rente op internetspaarrekeningen. Ze fladderen van de ene aanbieder naar de andere zonder een hechte relatie op te bouwen met een bank. Het lukt zelden van een vlinder een loyale klant te maken. Als bedrijf moet je gewoon even van hen genieten. Je kunt ze aantrekken met tijdelijke promotieacties, bevredigende, rendabele transacties met ze sluiten, en dan weer een tijd niet in hen investeren, tot de volgende actie.
Echte vrienden zijn rendabel en loyaal. Het aanbod van het bedrijf sluit goed aan bij hun behoeften. Als bedrijf investeer je in duurzame relaties om deze klanten zeer tevreden te stellen, te koesteren, vast te houden en hun klandizie te vergroten. Je wilt ware gelovigen’ van hen maken, die regelmatig terugkomen en anderen vertellen over hun goede ervaringen met het bedrijf.
Plakkers, ook wel ‘zeepokken’ genoemd, zijn zeer loyaal, maar weinig rendabel. Het aanbod van het bedrijf sluit maar beperkt aan op hun behoeften. Een voorbeeld zijn kleinere bankklanten die regelmatig bankieren, maar onvoldoende rendement genereren om de kosten die je door hen maakt te dekken. Zoals zeepokken op een scheepsromp vertragen ze het schip. Plakkers zijn wellicht de meest problematische klanten. Je kunt hun rentabiliteit verbeteren door meer aan hen te verkopen, de prijzen voor hen te verhogen of de service te verminderen. Als het niet lukt om ze rendabel te maken, moet je ze laten gaan.
Het zal inmiddels duidelijk zijn: de ene soort klant vereist een heel andere relatiemanagementbenadering dan de andere. Wees daarom selectief in het aangaan van relaties met klanten en bouw met hen een passende relatie op.
Figuur 1.7 Klantrelatiegroepen
Om het klantaandeel te vergroten kunnen bedrijven aan huidige klanten een grotere variëteit bieden. Ook kunnen zij medewerkers trainen om door middel van cross-selling en up-selling (het aanprijzen van verwante producten, respectievelijk van duurdere versies) meer te verkopen aan bestaande klanten. Amazon (de Amerikaanse tegenhanger van Bol.com) gebruikt bestaande relaties met wel 88 miljoen klanten om het aandeel in de aankopen van elke klant te vergroten. Amazon begon als een online boekwinkel, maar biedt nu ook muziek aan, video’s, geschenken, speelgoed, consumentenelektronica, kantoorproducten, doe-het-zelfproducten, gazon- en tuinproducten, kleding en accessoires, sieraden, gereedschap en zelfs levensmiddelen. Op basis van de koopgeschiedenis van elke klant, eerdere zoekresultaten en andere gegevens beveelt het bedrijf bovendien verwante producten aan waarvoor de klant mogelijk belangstelling heeft. Dit aanbevelingssysteem beïnvloedt tot 30% van alle verkopen. Zo verovert Amazon een groter deel van het budget van elke klant.
Partnerrelatiemanagement
Marketeers van tegenwoordig weten dat ze het creëren van klantwaarde en het opbouwen van hechte klantrelaties niet alleen afkunnen. Ze moeten samenwerken met diverse marketingpartners, en dus niet alleen goed zijn in klantrelatiemanagement, maar ook in partnerrelatie-management. Er zijn grote veranderingen gaande in de partnerschappen die marketeers sluiten met anderen binnen en buiten het bedrijf om gezamenlijk de klant meer waarde te bieden. Binnen het bedrijf is het van oudsher de taak van marketeers om klanten te begrijpen en hun behoeften inzichtelijk te maken voor verschillende afdelingen van de organisatie. Volgens de oude manier van denken wordt marketing verricht door het personeel van de afdelingen marketing, verkoop en klantenservice. Maar in de huidige tijd, waarin iedereen met elkaar verbonden is, kan elke functie of afdeling (digitaal) in contact staan met klanten. De huidige denkwijze is dan ook dat iedereen, onafhankelijk van functie of plaats in het bedrijf, iets van marketing moet begrijpen en gericht moet zijn op de klant. David Packard, medeoprichter van HP, heeft gezegd: ‘Marketing is veel te belangrijk om over te laten aan alleen de marketingafdeling.’ Dat betekent dat een bedrijf alle verschillende afdelingen met elkaar moet verbinden om klantwaarde te leveren. Niet alleen marketing- en verkoopmensen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar multifunctionele klantenteams. Procter & Gamble bijvoorbeeld wijst klantontwikkelteams toe aan alle belangrijke detailhandelsafnemers. Deze teams, die bestaan uit marketing- en verkoopmensen, marktspecialisten, financiële specialisten en anderen, coördineren de inspanningen van de verschillende afdelingen om waarde te leveren aan de klant.
Buiten het bedrijf gaat het om de manier waarop marketeers omgaan met hun leveranciers, kanaalpartners en zelfs hun concurrenten. De meeste bedrijven vertrouwen tegenwoordig op partnerships met andere bedrijven. De supply chain is het kanaal dat grondstoffen via componenten en eindproducten naar klanten brengt. De supply chain van computers bestaat bijvoorbeeld uit leveranciers van computerchips en andere componenten, computerfabrikanten, distributeurs, detaillisten (winkels) en anderen die computers verkopen aan de eindconsument. Door supply chain management versterken veel bedrijven tegenwoordig hun relaties met de partners in de supply chain. Ze weten dat hun succes niet alleen afhankelijk is van hun eigen prestaties, maar ook van de prestaties van de gehele supply chain, in vergelijking met die van concurrerende supply chains. Deze bedrijven gaan met leveranciers en distributeurs om als partners aan wie ook klantwaarde moet worden geleverd en die zelf eveneens klantwaarde moeten leveren. Zo werkt Toyota enerzijds nauw samen met zorgvuldig geselecteerde leveranciers om de kwaliteit en efficiency te verbeteren. Anderzijds werken ze met hun franchise-dealers samen om uitstekende ondersteuning te leveren bij verkoop en service, waardoor klanten worden aangetrokken en terugkomen.